Responsible Gaming

Meespelen moet vooral leuk zijn

En leuk blijven. Daarom zetten we ons in voor verantwoord spelen. Met 8 talenten werken we hard aan de missie van Nederlandse Loterij: zorgen dat niemand door onze spellen in de problemen komt. Dit doen we niet alleen omdat het moet. We doen het vooral omdat we er echt in geloven.

Bekijk alle responsible gaming vacatures

Waarom we dit doen

Met onze spellen steunen we mooie initiatieven voor de Nederlandse samenleving, sport en gezondheid. Dat moet natuurlijk niet ten koste gaan van het welzijn van onze spelers. We werken er dagelijks hard aan om bij spelers bewustwording te creëren over de risico’s die kunnen kleven aan deelname aan kansspelen en daarnaast eventuele signalen van risicovol spelgedrag zo vroeg mogelijk te herkennen en hierop in te grijpen. Zo proberen we een zo stevig mogelijk vangnet te creëren voor spelers die dit nodig hebben.

 

Met wie we dit samen doen

Het verantwoord aanbieden van onze spellen is een verantwoordelijkheid van iedereen binnen onze organisatie. Dit betekent dus ook dat je als talent binnen het team Responsible Gaming & CSR met vrijwel iedereen binnen onze organisatie in contact staat. Je werkt voor al onze spellen . Afwisseling is gegarandeerd. Het ene spel is namelijk het andere niet, zeker niet qua risicoprofiel. Zo is de dynamiek van online een weddenschap plaatsen totaal anders dan wanneer je een keer per maand een lot koopt bij jouw favoriete retailer om de hoek.

Verantwoord spelen vinden we heel belangrijk. Sterker nog, voor onze talenten is het mogelijk maken van verantwoord spelen een intrinsieke motivatie. Zo dragen we bij aan de maatschappij. Onze oprechte wil om mensen te helpen is een goede basis, waarbij we uiteraard ook oog hebben voor in de buitenwereld gebeurt.

“We doen het niet alleen omdat het moet, maar vooral omdat we er zelf echt in geloven.”

Remco van Gastel, Responsible gaming specialist

Hoe we dit doen

Ons doel is zorgen dat niemand door onze spellen in de problemen komt. Om hiernaartoe te werken bestaat onze aanpak uit 3 pijlers: preventie, detectie en interventie.

Preventie, concreet betekent dit dat we mensen aan de voorkant wijzen op eventuele risico’s van onze producten. Je kan hier denken aan onze Responsible Gaming-activiteiten vanuit het programma Rugdekking. Dit is een programma van activiteiten dat we hebben opgezet in samenwerking met de Betaald Voetbal Organisaties die wij sponsoren en waarbij we hun selecties, staf én achterban proberen bewustwording bij te brengen over de mogelijke risico’s die kunnen kleven aan kansspelen. . Ook letten we erop dat we de deur dichthouden voor mensen onder de 18 jaar. En mensen tussen de 18 en 24 jaar worden op een andere manier benaderd omdat uit onderzoek blijkt dat zij een kwetsbare groep zijn.

Veel van onze producten worden online aangeschaft. Hiermee verzamelen we ontzettend veel data. Data die ons inzicht geeft in het spelgedrag van spelers. Hoe je in die bergen aan data patronen vindt die passen bij mensen die risico lopen? Onze analisten verbinden psychologie met data-analyse en signaleren zo patronen die wijzen op controleverlies.

Op basis van de analyses in de detectiefase ondernemen we acties die bepaalde mensen stimuleren om minder te spelen. Dat kan het versturen van bepaalde berichten betekenen. Of de collega’s van onze klantenservice bellen de mensen en gaan in gesprek. In zo’n gesprek proberen zij ‘naast de speler’ te komen te staan en na te gaan of deze nog wel op een verantwoorde manier deelneemt of hier misschien niet zoveel grip meer op lijkt te hebben. Afhankelijk van het verloop van het gesprek worden al dan niet aanvullende maatregelen getroffen. Hierna monitoren we uiteraard of deze maatregelen tot de gewenste wijzigingen in het speelgedrag leiden.

Verhalen

Teamspelers
aan het woord

Alle unieke talenten van onze collega’s komen samen in diverse teams. Zo werken we met elkaar aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland.
Ben jij benieuwd wie er in jouw team zit?

Lees onze verhalen
Podcast 'Samen Winnen' | Verken onze wereld van Responsible Gaming

Podcast 'Samen Winnen' | Verken onze wereld van Responsible Gaming

Leer ons nog beter kennen