januari 1, 2024 | 5 min

Impact maken met data door alle lagen van de organisatie

Jennifer Vink
Product Owner

Andere teams begeleiden in het maken van beslissingen op basis van data. Nieuwe features en ideeën ontwikkelen, en natuurlijk zorgen dat de juiste prioriteit wordt aangebracht in de vele dataprojecten die lopen binnen Nederlandse Loterij. Dit is slechts een greep uit de taken waar Jennifer Vink zich als Product Owner mee bezighoudt. En dat in een organisatie waar data flink leeft en de vraag groot is. Benieuwd wat het betekent om te werken in het datawarehouse team van Nederlandse Loterij? Je leest het hier.

 

Klaarzetten van data voor de business

De afdeling Data Management binnen Nederlandse Loterij kent vier datateams, bestaande uit data engineers, een tester, data analist en een product owner. Waar andere teams zich onder andere bezighouden met het streamen van near real time data en het klaarzetten van data voor de Belastingdienst en Kansspelautoriteit, richten Jennifer en haar teamgenoten zich vooral op het klaarzetten van data voor de business. “Als Product Owner ga ik het gesprek aan met de verschillende afdelingen binnen Nederlandse Loterij. Ik haal bijvoorbeeld bij ons Marketing of Business Intelligence team op waar ze met hun afdeling naartoe willen en hoe wij daar door middel van data in kunnen ondersteunen. Vervolgens zorg ik dat deze ideeën binnen mijn team worden vertaald naar datamanagement.”

 

De toekomst draait om data

Impact maken op de toekomst van Nederlandse Loterij als organisatie. Dát is wat het betekent om deel uit te maken van team Data Management. “De toekomst is data gedreven. Wij begeleiden andere teams in het maken van beslissingen op basis van data.” Om deze rol goed te kunnen uitoefenen, is diepgaande kennis rondom data niet genoeg. “Het is belangrijk dat ik als Product Owner in staat ben om mijn collega’s duidelijk uit te leggen waarom de oplevering van een project een langere doorlooptijd heeft of waarom we prioriteit moeten geven aan een ander project. Doordat ik zelf als data analist heb gewerkt, kan ik mijn werk een stuk makkelijker uitvoeren. Op het moment dat er een verzoek bij mij binnenkomt, begrijp ik het technische stuk achter de vraag. Dat scheelt een hoop.”

“We proberen continu nieuwe technologieën uit en leren niet alleen door middel van trainingen, maar ook van elkaar. Er loopt enorm veel kennis rond op onze afdeling.”

Jennifer Vink
Product Owner

 

Twintig soorten datasources

Wat één van de grootste uitdagingen is die Jennifer tegenkomt in haar team? Als product owner legt Jennifer hier met name de nadruk op het belang van het ophalen van near real time data. “We hebben rond de twintig verschillende soorten datasources. Denk hier aan CRM, transactie en trekkingsdata waar we alle ticketinformatie uit kunnen halen. Dit betekent dat we twintig systemen moeten binnenhalen en deze dan transformeren voordat we data gereed kunnen maken voor de verschillende afdelingen. Als je dat meerdere keren per dag moet doen, dan zijn dat een hele hoop processen die tegelijk moeten lopen.” Nog een uitdaging: de hoeveelheid data waar het datawarehouse mee te maken heeft. “We hebben het over terabytes aan data die we op een of andere manier moeten handelen. Daar zit echt de uitdaging. Want hoe kunnen we daar het beste mee om gaan zonder dat het systeem plat komt te liggen?”

 

Ruimte om te groeien

Wat Nederlandse Loterij zo’n goede werkgever maakt volgens Jennifer? “Hier krijg je de ruimte om te leren, binnen een organisatie die zich kenmerkt door de open, laagdrempelige cultuur. Heb je een goed idee? Dan krijg je de mogelijkheid om een proof of concept op te zetten met een groepje. Daarnaast word je gefaciliteerd om allerlei trainingen te volgen om jou als data professional nog beter te maken. We proberen continu nieuwe technologieën uit en leren niet alleen door middel van trainingen, maar ook van elkaar. Er loopt enorm veel kennis rond op onze afdeling.”

Benieuwd naar de datavisie binnen Nederlandse Loterij? Je leest het hier. Liever direct kijken of we een vacature hebben die bij je past? Bekijk hier onze openstaande vacatures.

Verhalen

Teamspelers aan het woord

Alle unieke talenten van onze collega’s komen samen in diverse teams. Zo werken we met elkaar aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland. 
Ben jij benieuwd wie in jouw team zit?

Lees onze verhalen
Modern Data engineering with software best practices

Modern Data engineering with software best practices

Leer ons nog beter kennen