augustus 21, 2023 | 5 min

Werken als Business Controller: Marjolein en Ilona delen hun ervaring

Marjolein en Ilona
Business Controllers

Wat houdt het werk in van een Business Controller bij Nederlandse Loterij? Marjolein van Beveren en Ilona van Beekum delen ervaringen van vier unieke aspecten van hun werk. Laat je inspireren door hun verhaal.

 

Wat is je rol als Business Controller?

Marjolein: “Als Business Controllers bewaken wij de financiële gezondheid van onze organisatie. We houden toezicht op de financiële status, stellen prognoses op en geven adviezen om financiële doelen te realiseren.” Ilona illustreert dit met een voorbeeld: “Als we bijvoorbeeld een nieuwe propositie ontwikkelen, berekenen we de kosten en de mogelijke omzet van het project en kijken we naar haalbaarheid. Op deze manier zorgen we ervoor dat we financieel gezond blijven en in lijn blijven met onze strategische doelen.”

“Binnen mijn team kan ik de nadruk leggen op de aspecten die voor mij als Business Controller van belang zijn. Naast dat ik de controle heb over mijn eigen domein, werk ik ook nauw samen met collega’s van andere teams. De eigen vrijheid met betrekking tot commercie en het sparren met de 7 Business Control collega’s, vormt voor mij een mooie combinatie.”

Marjolein
Business Controller

Je runt je eigen domein

De rol van Business Controller bij de Nederlandse Loterij wordt op een aantal vlakken anders ingevuld. Wat vinden zij leuk en anders aan hun werk bij Nederlandse Loterij? Ilona verduidelijkt: “Je runt als het ware je eigen domein. We hebben bij Nederlandse Loterij verschillende merken en dus diverse teams.” Marjolein neemt bijvoorbeeld de rol van Business Controller op zich voor het Staatsloterij-team, terwijl Ilona dezelfde functie vervult voor het retailteam. Ilona gaat dieper in op dit aspect: “In nauwe samenwerking met het commerciële team van jouw domein, werk je aan het vormgeven van de businessstrategie. De invulling hiervan verschilt per domein en biedt de mogelijkheid voor een persoonlijke aanpak.” Marjolein benadrukt deze vrijheid: “Binnen mijn team kan ik de nadruk leggen op de aspecten die voor mij als Business Controller van belang zijn. Naast dat ik de controle heb over mijn eigen domein, werk ik ook nauw samen met collega’s van andere teams. De eigen vrijheid met betrekking tot commercie en het sparren met de 7 Business Control collega’s, vormt voor mij een mooie combinatie.”

 

Je bent actief betrokken bij besluitvorming

Naast het beheer van je eigen domein, speel je als Business Controller bij Nederlandse Loterij een actieve rol bij besluitvorming. Marjolein verduidelijkt: “Onze standpunten en analyses worden meegenomen in de directiebesluiten. Bovendien vervullen we een ware business controller-rol.” Ilona legt uit: “Onze Business Intelligence-afdeling voorziet ons van waardevolle data-inzichten. Daarnaast hebben we een aparte financiële administratieafdeling die de boekhouding beheert en een eerste financiële analyse uitvoert. Dit creëert voor ons de ruimte om commercieel mee te denken met de business. Dat is iets wat ik erg leuk vind aan ons werk.”

 

Je hebt maatschappelijke impact

Een ander aspect dat ze noemen als onderdeel van hun ervaring, is de impact op de maatschappij. Ilona legt uit: “Bij Nederlandse Loterij gaat een specifiek deel van onze afdrachten naar goede doelen en sport, en het is onze taak als Business Controllers om hierop te sturen en bij te dragen aan het behalen van dit bedrag. Dit vergt zorgvuldig budgetbeheer en nauwkeurige prognoses.” Marjolein vult aan: “We zijn een commercieel bedrijf met maatschappelijke doelen. Dat betekent dat we zowel financiële als maatschappelijke doelstellingen hebben. Als Business Controller hebben we dan ook niet alleen de verantwoordelijkheid om te streven naar optimaal rendement, maar ook om dit op een verantwoorde wijze te bereiken. Die maatschappelijke impact maakt ons werk waardevol.”

 

Je bent betrokken bij uitdagende projecten

De rol van Business Controller bij Nederlandse Loterij omvat meer dan alleen het opstellen van financiële prognoses en adviezen. Het betekent ook betrokkenheid bij uitdagende projecten. Met enthousiasme deelt Marjolein een hoogtepunt waarin ze een leidende financiële rol vervulde bij de aankoop van een nieuw bedrijf: “Het beheersen van dit proces gaat verder dan de gebruikelijke taken van Business Control. Dit vraagt ook om andere vaardigheden en competenties. Dat is gewoon leuk, omdat je op die manier steeds weer nieuwe skills leert. ” Ilona deelt ook haar hoogtepunt: “Ik fungeerde als projectcontroller voor het strategische Online Gaming programma, een belangrijk project voor de toekomst. Vanaf strategievorming tot aan onze lancering was ik erbij betrokken. Iets waar ik trots op ben.”

Wil jij graag, net zoals Marjolein en Ilona als business controller, veel verantwoordelijkheid binnen je eigen domein, impact maken op de maatschappij en betrokken zijn bij uitdagende projecten? Bekijk dan hier onze openstaande vacature.

 

Verhalen

Teamspelers aan het woord

Alle unieke talenten van onze collega’s komen samen in diverse teams. Zo werken we met elkaar aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland. 
Ben jij benieuwd wie in jouw team zit?

Lees onze verhalen
Nederlandse Loterij wint de ‘World-class Workplace’ Award

Nederlandse Loterij wint de ‘World-class Workplace’ Award

Leer ons nog beter kennen